Sl
Oddajte povpraševanje

Ozadje procesa

Bukov les je zaradi svojega izgleda, lastnosti in splošne dostopnosti široko uporaben. Veliko bolj zahtevna in dolgotrajna pa je njegova primarna predelava. Ker ima bukova hlodovina številne nepravilnosti, obenem pa se razžagan les med sušenjem zvija, močno krči in poka, je zagotavljanje kvalitetnih sortimentov težek izziv.

Zakaj izbrati nas

Ugodne geografske danosti, bogate dolgoletne izkušnje ter sodobna oprema za razrez in sušenje lesa so ključen dejavnik pri izdelavi naših prvovrstnih polizdelkov. Delovni proces, ki se v celoti odvija na enem mestu, temelji na krožnem gospodarjenju in je usmerjen k doseganju maksimalnega izkoristka lesa. Z veliko zalogo materiala našim kupcem konstantno zagotavljamo pravočasno distribucijo želenih količin.

Smo nepogrešljiv člen

V lesnopredelovalni verigi smo nepogrešljiv člen. Naše podjetje predstavlja vez med naravo oziroma gozdom in končnim izdelkom za potrošnika. Poslovnim partnerjem zagotavljamo lesne polizdelke iz visokokakovostne bukovine, ki prihaja iz Slovenije. Zanesljivost in odlično obvladovanje procesa sta nas postavila na mesto vodilnega regionalnega predelovalca.

Proizvodne kapacitete

Naša dejavnost se v celoti odvija na 12 ha sklenjenega zemljišča, slednje pa je organizirano tako, da sta dve tretjini namenjeni izključijo naravnemu sušenju lesa, preostalo pa predstavljajo industrijske hale.

V podjetju skrbimo za stalna vlaganja v posodabljanje proizvodnje. V preteklih letih smo nadgradili kapacitete za razrez hlodovine in sušenje lesa, postali smo samozadostni pri proizvodnji toplote in delno samozadostni pri proizvodnji električne energije.

Urejeno območje za raztovor in skladiščenje hlodovine:
Lokacije po industrijskem kompleksu so izbrane tako, da je dostop do njih enostaven in ne ovirajo proizvodnega procesa.

Lupljenje hlodovine:
S postopkom lupljenja odstranimo morebitno umazanijo in pripomoremo k hitrejšemu sušenju lesa. Odpadno lubje služi kot vir energije pri proizvodnji toplote.

Razrez hlodovine:
Podjetje ima v lasti dva obrata za razrez hlodovine. Premer kolesa zmogljivejše žage znaša 2000 mm in spada med največje in najsodobnejše žage v Evropi.

Več sušilnih komor:
Skupna kapaciteta sušilnih komor, ki so v celoti ogrevane na lesno biomaso, znaša več kot 500 m3, končna vsebnost vode v lesu pa se giblje med 10 in 12 %.

Žage za dolžinski razrez:
V podjetju imamo več zaprtih proizvodnih hal, kjer se nahajajo čelilke, večlistne in tračne žage ter naprava za skoblanje.

Kotlovnici na lesno biomaso:
Toplota, ki je potrebna za ogrevanje sušilnih komor in vseh prostorov, se proizvaja v dveh kotlovnicah. Skupna maksimalna moč postrojenja znaša 2,1 MW.

Ekološka osveščenost

Trajnostni razvoj in sonaravno gospodarjenje sta naši pomembni vrednoti. Ker se zavedamo okolijske problematike, poskušamo s svojim delom na planet ustvariti minimalen oglijčni odtis.

Zavezanost spoštovanju najvišjim standardom dokazujemo s certifikatom FSC® in ogljično nevtralnostjo pri samooskrbi s toploto. Vir energije za njeno pridobivanje v celoti predstavljajo lesni ostanki, ki sodijo v kategorijo obnovljivih virov. Delno samooskrbo z električno energijo pa omogoča še popolnoma nova sončna elektrarna.

O podjetju

Marušič d.o.o. je družinsko podjetje, specializirano v izdelavi bukovih elementov.

Več

Oddajte povpraševanje

Pišite nam ali nas pokličite.

Certifikati

Skrb do okolja in njegovo ohranjanje našim zanamcem je za podjetje ključnega pomena. Zavezanost temu potrjujemo s certifikatom FSC® in s članstvom v Slovenskem lesnem združenju SLOLES.

Naložbo (izdelava spletne strani) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska uninja iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Sredstva so bila pridobljena v okviru vavčerja za digitalni marketing.